Téli depresszió

1/23/2016 11:24:00 de.


Sziasztok!

Reméljük jól telik a hétvége, mindenki jól érzi magát, boldog és kipihent. 


Néha ugye ez a felső sor korántsem úgy van, mint, ahogy azt megfogalmaztam. Fáradtak vagyunk, nehezen tudjuk kialudni magunkat, a mindennapi stressz, a hideg, az állandó sötétség nagyban befolyásolja hangulatunkat, egészségünket egyaránt. 
Talán ti is elgondolkodtatok már azon mi lehet ez a jelenség , miért is fordul elő velünk, hogy télen a hangulatunk is mínuszba csökken. 

A téli depresszió "a leggyakoribb ún. szezonális betegség. Tapasztaljuk néha a nyárral, vagy tavasszal fellépő hangulati nyomottságot, levertséget is, de sokkal ritkábban. A téli depresszió spektrum-betegség, a tünetek intenzitása széles skálán mozoghat. Sokan pontosan előre meg tudják jósolni, hogy mikor fognak megjelenni az első tünetek. Enyhébb formában a mi égövünkön a lakosság 10-15 százalékát, súlyosabban 2-5 százalékát érinti. Az Egyenlítőtől távolodva egyre kifejezettebbek a tünetek.
Fontos tudni, hogy a téli depresszió csak egyike a lehangoltsággal járó hangulati betegségeknek. A depresszív tünetek és depresszióval járó pszichés betegségek többsége nem évszakhoz kötött. Az ősszel, tél elején jelentkező depresszív tünetek esetén is indokolt a diagnózis körültekintő felállítása." - írja a webbeteg.hu 
A téli depresszióban szenvedők erőtlenek, szomorúak, az édességek iránti étvágyuk fokozódik, emiatt súlygyarapodás is megfigyelhető. További tünet a nagy alvásigény, a csökkenő munkakedv és általában a lelkesedés alábbhagyása. A téli depresszió a nőknél gyakoribb, de fiataloknál és gyerekeknél is megfigyelhető. 

A depresszió tünetei a következők lehetnek: 

túlzott szénhidrátbevitel, koncentrációképesség csökkenése, feszültség, ingerlékenység,  érzelmi depresszió, immunrendszer gyengesége, társas kapcsolatoktól való visszahúzódás, magány, saját magunk elhanyagolása, negatív látásmód, fáradtság, magas alvásigény. 
Általánosan a betegség ősz végén november tájékán kezdődik, majd tavasszal ér véget. Befolyásolhatják a naponta kialakuló stressz, a velünk történt események, emiatt a depresszió súlyossága is eltérő lehet.  
Természetesen közrejátszik, hogy a legtöbb időt sötétben töltjük, hiszen, aki korán megy dolgozni/iskolába is sötét van, majd délután is hamar sötétedik. A napsütés, a D vitamin hiánya is nagyban befolyásolhatja hangulatunkat. 

Mit tehetünk a téli depresszió ellen? 

A szakemberek rögtön a mozgást ajánlják, amely szabadban való részvételt jelenti. Akár sportolás, akár egy séta, kutyasétáltatás, mindenki próbáljon meg egy kis  levegőzést becsempészni a napjába.
A másik legfontosabb dolog a megfelelő vitamin, ásványi anyagok pótlása és bevitele, amivel az immunrendszerünket is megvédhetjük: káposzta, csipkebogyó, narancs, grapefruit C-vitamin, sütőtök A-vitamin, mogyoró E-vitamin, halak (tonhal, lazac) D-vitamin, banán A-, C-, E-, K- vitamin.
Mivel a sport mellett a pihenés is nagyon fontos, még ha aludni nem is tudunk, de relaxációs perceket be lehet iktatni a napunkba, akár ajánlom a meditációs, relaxációs dallamokat, amik nyugtatólag hatnak az emberekre. 
 Meditációs zenék:  ZENE1 , ZENE2 , ZENE3 , ZENE4
Továbbá gyógynövényes nyugtató hatású teák is jótékonyak lehetnek: ilyen például a citromfű, orbáncfű, macskagyökér. 
Mindenképp érdemes társaságba járni, a szürkeség ellen pedig érdemes színes ruhákat hordani, mely hangulatunkon is segíthet. 
Egy jó könyv vagy egy film is nagyot lendíthet a búskomor napunkon. Az én tippem még Nektek, a felnőtt színezőkönyv, ami nagyon megnyugtat, továbbá kreatívak lehettek, hiszen Ti alakítjátok a könyvet a színekkel :) Próbáljátok ki:  http://www.sportkonyvek.hu/bestseller_konyvek/felnott_szinezo_konyvek  (nekem a Csodálatos Olaszország van meg :) )

Azonban, ha a tünetek kezdenek kínzóvá válni, mindenképp érdemes szakember segítségét kérni. 


Legyen szép a hétvégétek, ne feledjétek Mindig legyetek boldogok! 
E.

You Might Also Like

0 megjegyzés