Inspiráló filmek

2/04/2016 07:43:00 de.


Sziasztok!


Egy kicsit betegesre sikerült ez a néhány napom, emiatt itthon próbálom kicsit összeszedni magam, közben pedig azon gondolkodtam miről is írhatnék Nektek. 
Ahogy ígértem, két filmet fogok most Nektek bemutatni, melyből az utóbbit én is csak néhány perce fejeztem be. Azt gondolom, hogy ilyen inspiráló filmek mindig kellenek a lelkünknek, azért, hogy megpróbáljuk másképp, más szemmel is nézni a világot. Mostanság rájöttem, hogy ebben a rohanó világban annyira elfelejtettem figyelni azokra az apró pillanatokra, eseményekre, amik igazán fontosak lehetnek, meghatározóak vagy csak jó hatással lennének az ember hangulatára. Ezt pedig manapság észre sem veszem. Tudom, elég baj és most már igyekszem másképp szemlélni a dolgokat, arra koncentrálni számomra mi a jó, mert néha túllövök a célon és mások baját inkább helyezem saját magam elé. Mit tehetnék? Ilyen ember vagyok, szeretek segíteni. Viszont néha túlcsordul ez a "pohár" és megemészt a dolog, rájöttem, hogy saját magamat hozom csak rossz helyzetbe. Így, most igyekszem arra fektetni a hangsúlyt, hogy jobbnak lássak mindent a szürke hétköznapokban is. 

Na de térjünk át a filmekre, amik hatással voltak rám. 
Volt már egypár, ami egyszerűen felejthetetlen számomra, bármikor megnézném ilyen például a Szerelmünk lapjai, Séta a múltba, 3 méterrel a felhők felett, Emlékezz rám, PS I love you stb. 
Most pedig két olyan filmet szeretnék Nektek bemutatni, ami elgondolkodtató, mély emberi érzésekről szólnak arról hogy mennyi mindent megtehetünk, segíthetünk. Mindkettő igaz történeten alapul.

Szívek bajnokai ( The Blind Side (2009)
amerikai életrajzi dráma

 Szereplők

Leigh Anne Tuohy- Sandra Bullock
Sean Tuohy- Tim McGraw
Michael Oher-Quinton Aaron
Miss Sue- Kathy Bates

Nem tudom hányan láttátok a filmet, első körben én is csak egy esti vasalás közben hallgattam, jóformán oda sem figyeltem rá. Aztán többször adták a filmet, a páromnak nagyon megtetszett gondoltam akkor már én is megnézem. 
A történetről: Michael Oher színes bőrű fiatal fiú, sorsa elég kegyetlen hiszen egyedül, hajléktalanul járja a várost, édesanyja drogfüggő, apját pedig megölték, az otthonokból elszökött, több nevelőszülő váltotta egymást, de Michael végül Memphis utcáin tengődik, néha pedig az iskolai tornateremben húzza meg magát. Egy alkalommal találkozik a Tuohy családdal, kisebbik gyermekük SJ nagyon megkedveli Nagy Mike-ot. Leigh Anne befogadja a házába egy éjszakára. Sean Tuohy kezdetben nem bízik a fiúban, de Mike nagyon szerény, jóindulatú fiú, így hát a gazdag és neves család aztán napról
napra jobban megkedvelik őt és a családjuk tagjává válik. Leigh Anne-t barátnői befolyásolják, de úgy dönt gyámja lesz a fiúnak és mindenben támogatja, hogy élete és sorsa jobb legyen. Mike játszani kezd az iskolai futballcsapatban és hamarosan kiderül nagy tehetsége van hozzá. Miután SJ által készített mérkőzés felvétele eljut több neves egyetemhez is, az edzők felkeresik Mike-ot, hogy kecsegtető ajánlataikkal csábítsák az egyetemükre. Ehhez azonban az kell, hogy javítson a tanulmányi átlagán. Miss Sue lesz a segítségére, akit a család kér fel, hogy készítse fel és tanítsa Mike-ot a jegyei javulása érdekében.
Mike végül javít és a Mississipi egyetemet választja. Azonban amikor NCAA asszisztense behívatja a fiút, mert szerinte nem saját akaratából jelentkezett a Mississipire és megkérdőjelezi azt, hogy a Tuohy család csak azért fogadta be a fiút, hogy ő is a Mississipre járjon, mivel a Touhy család és Miss Sue is ott tanultak, sőt azóta nagyobb összeggel is támogatják az egyetemet.  Mike-ot sikerül elbizonytalanítania, amiért elkeseredetten visszamegy oda ahol gyerekkorában felnőtt, majd miután megjegyzéseket tesznek a régi barátai az új családjára verekedés tör ki, majd Leigh Anne megkeresi Mike-ot, hogy elmondja nem akarja befolyásolni abban, hogy melyik egyetemre megy, a döntésében támogatja. 

Ez a film azért tetszett nekem és azért lehet inspiráló, mert egy tehetős és jómódú család befogadott és segített egy olyan fiúnak akit szinte alig ismertek. Tetszett, hogy Leigh Anne szigorú, határozott jelleme mögött egy érzelmes, jó akaratú embert ismerhettünk meg.  Az önzetlen segítség, a szeretet és az, hogy ha egyikünknek több van, ne feledjük el azt, hogy adhatunk másoknak. Nem konrétan a pénz, a támogatás, a megbecsülés, egy jó szó. Fontos, hogy segítsünk másokon, hiszen Michael Oher is elismert játékos lett az USA-ban. 




A mindenség elmélete (The Theory of Everything)  (2014) 
angol életrajzi dráma

Szereplők
Stephen Hawking- Eddie Redmayne
Jane Hawking- Felicity Jones
Jonathan Hellyer Jones- Charlie Cox
Brian- Harry Lloyd

 A filmet a napokban ajánlották nekem, mivel érdekesnek találtam a bemutató alapján, úgy döntöttem a mai napon, hogy megnézem. Igazából még mindig nem döntöttem el, hogy tetszett e úgy igazán, de mindenképp elgondolkodtató, hogy másképp is lehet látni az életet. 

A történetről: Stephen Hawking és felesége Jane Wilde szerelmét és az ő közös életüket viszi James Marsh a filmvászonra. Stephen az egyetemen ismerkedik meg a szép és fiatal Jane-el, akivel rögtön megtalálják a közös hangot. Stephen fizikusnak tanult, kozmológiával foglalkozott, nagyon érdekelték a csillagok, a fekete lyuk, mi hogyan keletkezett. Vicces, mosolygós, mindig ötletelő Stephen meghívja a bálra Jane-t, ahol rengeteget beszélgetnek, jobban megismerik egymást.  A nem várt fordulat ezután következett, amikor is a fiatal fiú észrevett magán több változást is: remegő kéz, rosszullét, ügyetlen járás, majd mikor az iskola udvarán szaladt elesett. A kórházban megállapították, hogy motoros neuronbetegségben szenved, amely egy degeneratív idegrendszeri elváltozás,  a mozgatóidegek lassan elsorvadnak, nem lesz képes beszélni, enni, járni. Az orvos két évet jósolt neki. Stephen teljesen összetörve kizárt mindenkit az életéből, majd Jane ereje és bizalma felé visszahozta az életbe, de állapota egyre rosszabbodott. 1962-ben doktorált, hatalmas dicséretet kapva professzoraitól, ekkor már bottal közlekedett. Feleségül vette Jane-t, majd megszületett közös gyermekük is. Stephen állapota aztán rohamosan rosszabbodott, enni sem tudott egyedül, nehéz volt számára a beszéd, majd végül a botot a tolókocsira kellett váltania. Jane mindvégig ápolta, gondozta, sikereinek közösen örültek, hiszen betegsége ellenére bejárt az egyetemre, előadást tartott, könyvet írt. Stephen egy utazás során tüdőgyulladást kapott, az életben maradás érdekében gégemetszést kellett végrehajtani rajta, ami miatt egyáltalán nem tudott beszélni. 
Jane-el való kapcsolata harmadik gyermekük után kezdett megromlani. A család segítségére volt Jonathan, akihez Hawking felesége vonzódni kezdett, a férfi támogatta Stephent és Jane-t is, gyakran tanította a gyerekeket zongorázni. Stephen mellé felvettek egy ápolót Elaine-t, akivel kezdtek egymásba szeretni, majd nem sokkal később elkísérte őt Amerikába. 

Stephen Hawking sosem vesztette el a humorát és az életbe vetett hitét. A fizikust alakító színész szenzációsan játssza el Hawkingot, a betegségét. Eddie Redmayne ezért az alakításáért Oscar díjat kapott, azt gondolom teljesen jogosan és megérdemelten. A történet nagy hansúlyt fektet arra, hogy  , hogy milyen próbákat kell kiállnia két szerelmesnek. A kitartásról, a nehézségekről, örömökről. A filmben láthatunk mindegyikre példát, nem elcsépelt, szépen összerakott, bepillantást nyerve Stephen mindennapjaiba.  A betegség ellenére Hawking sikereket ért el a tudományban, aktívan részt vett mindenben, nem tántorította el az sem, hogy ő sosem fog tudni olyan életet élni, mint egészséges társai. Sikerei bizonyítják, hogy könyvei tízmilliós példányban keltek el, díjakat kapott, elismert tudós. 

Ha többet olvasnál Stephen Hawkingról IDE KATTINTVA találsz információt.


Ha kedvetek van megnézni a filmeket, mindenképp tegyétek meg :) 
További szép napot :) 

Eszter

You Might Also Like

0 megjegyzés