Húsvét

4/04/2015 08:11:00 de.

 Sziasztok!

Elérkezett a hosszú hétvége, melyen ünnepeljük a húsvétot is :) 

Egy kis visszatekintés: a húsvét a keresztények egyik legfőbb ünnepe, a Biblia szerint Jézus – pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, feltámadt, halálával megváltotta minden ember bűnét.
Más szemszögből a húsvét a tavaszvárás, a tavasz ünnepe is,  melyet a Hold állásának megfelelően tartanak.
A húsvét a 40 napos nagyböjtöt lezáró időszak. A keresztény egyház szertartásaiban a hosszú ünnepi időszak átfogja a kora tavasz és a nyár elejei hónapokat. A húsvéti idő - a nagyböjt, virágvasárnap (Jézus bevonulása Jeruzsálembe) nagyhét, nagypéntek, nagyszombat.
Fontosabb napok:
Nagypéntek: Jézus keresztre feszítésének napja. 

Nagyszombat: Ezen a napon napközben nincs szertartás, szombat este a sötétedés után már vasárnap van, ezért a szombat esti misét vasárnap vigíliájának nevezik. Húsvét vigíliája az év legszebb, de legbonyolultabb szertartása. A pap az öt részből álló szertartást fehér öltözékben végzi. 

Vasárnap: Jézus feltámadása

Húsvéti szokások: 
Húsvétvasárnaphoz az ételszentelés hagyománya kapcsolódik. Délelőtt a szentmisére mindenki kosarakkal érkezett, melyben : sonka, tojás, bor, kalács és bárányhús volt. "A magyar néphagyomány szerint a családtagoknak együtt kellett elfogyasztaniuk a húsvéti tojásokat, hogy ha valamikor eltévednének az életben, mindig eszükbe jusson, hogy kivel fogyasztották el a húsvéti ételeket, és mindig hazataláljanak." (wikipedia

Húsvéthétfő:  a híres népszokás kapcsolódik - a locsolkodás, mikor is hétfő reggel a férfiak, fiúk, elmentek a lányos házakhoz és meglocsolták az asszonyokat, fiatal lányokat, ezután pedig húsvéti hímes tojást (általában pirosat) ajándékoztak a lányok a fiúknak. 
A víz a megújulást, megtisztulást jelképezi, a húsvéti tojás pirossága pedig régi korokban Krisztus vérét jelképezte, de ez a hagyomány az egész világon elterjedt. 

A kis visszatekintés után néhány kreatív tojásötlet
 - Horgolt
 
 - Hagymahéj színezéssel - személyes kedvencem: szép, egyszerű és népies. : Aranysárga vagy pirosas barna- színt kapunk, ha vöröshagyma héját áztatjuk a vízbe. A hagymahéjjal való festés során különböző színárnyalatokat célozhatunk meg. Azok a tojások, melyeket hideg vízben kevés hagymahéjjal együtt forraltunk fel és utána csak rövid ideig maradnak a festékfürdőben, aranysárga színt kapnak. Hogyha tojások 10 percig a forrásban lévő festékfürdőben maradnak, akkor pirosas barna színűek lesznek / sulihalo.hu/  
Ha tovább gondoljuk akár mintákkal is díszíthetjük a tojásokat: harisnya, és minták kellenek, akár egy fa/virág levél ,vagy amit Ti szeretnétek. Ezeket kicsit vizezzétek be, majd simítsátok rá a tojásra ezután pedig tegyétek a harisnyába. A tojásokkal teli harisnyát pedig a festékbe -vagy a hagymahéjas lébe tesszük, ha kész akkor kicsomagoljuk, az eredmény pedig: 



- Decoupage technika: Már pár bejegyzéssel ezelőtt bemutattam ezt a technikát, ezt pedig tojásokon is kipróbálhatjátok. A megtisztított tojás belsejét kifújjuk, majd kiszárítjuk. Ezután bekenjük a tojást a ragasztóval, aztán egy tetszőleges képet helyezünk rá. Óvatosan kell rásimítani, hogy ne gyűrődjön. Száradás után aki szeretne lakkozhatja. 





Remélem valamelyik elnyerte a tetszéseteket



 KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET KÍVÁNOK   MINDEN KEDVES OLVASÓMNAK!

Szép hétvégét : Eszter

You Might Also Like

0 megjegyzés