Carpe Diem- Élj a mának / Emlékezés Robin Williamsre egy filmajánlóval

8/12/2014 11:19:00 de.

"Ó, én, ó, élet, kérdések nem szűnő árja! Hitetlenek végtelen özöne, balgáktól nyüzsgő városok! Mi jó ezek közt?
Ó, én, ó, élet! Válasz: Az, hogy itt vagy, hogy van élet és egyéniség, hogy zajlik a nagy színjáték, és te is hozzáírhatsz egy sort." 



Augusztus 11. Egy színésszel kevesebb. Emlékére most egy filmajánlót írnék Nektek, hátha kedvet kaptok hozzá. 
Robin Williams 63 évesen halt meg, rengeteg sikeres filmben játszott példaszerűen, köztük az én személyes kedvencemben, ami nem csak érdekes, hanem egyben elgondolkodtat minket az életről, mennyit is ér. Ez pedig a Holt költők társasága. 

-A film 1989-ben készült. Mr. Keating egy -a század közepén- lévő fiúiskolában kezd el tanítani irodalomtanárként. Próbálja számukra megmutatni az élet szépségét a költészeten keresztül. 
A történet hét fiúról is szól, akik a Welton Akadémiára járnak, melynek olyan fő alapelvei vannak, mint : becsület, érdem, fegyelem, hagyomány. Ezzel szemben Mr. Keating szemlélete teljesen más, hiszen ő az önállóságot tartja szem előtt, hogy a fiúk rátalálhassanak önmagukra. 


A film egésze a Carpe Diem- azaz Élj a mának mondaton alapul. Mr. Keating arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy az élet rövid, minden pillanatot meg kell ragadnunk ennek kihasználására, továbbá a verseket a saját szemszögünkből is felfoghatjuk, értelmezhetjük. Tanításai közepette, egy titkot árul el a Holt költők társaságáról, aminek Mr. Keating is tagja volt, erről pedig mesél a fiúknak, akik a titok ellenére maguk között megalapítják ezt a társaságot, éjszakánként pedig kiszöknek egy búvóhelyre, ahol verseket olvasnak fel romantikus költőktől. 
A történetet egyébként az egyik fiú szemszögéből  követhetjük. Todd szégyenlős, sok viszontagsággal kell szembenéznie, sok elvárás van vele szemben. Jól kell tanulnia, hiszen a családjából is végeztek az iskolában, jelentéktelennek érzi magát. A többi fiú: Neil színész szeretne lenni, amit a családja nem támogat, csak Mr. Keating, Neil pedig elvállalja Puck szerepét, amit később az édesapja is megtud, és követeli, hogy hagyja abba a színészetet, ezt pedig egy végzetes döntéssel tudja megoldani.
Időközben tudomást szereznek a Holt költők társaságáról, a szülőket behívatja a vezetőség, hogy elmondják a fiúkat Mr. Keating "fertőzhette" meg, emiatt pedig egy nyilatkozatot aláírnak, melynek értelmében Mr. Keatinget elküldik az iskolából. A diákok viszont kiállnak Keating mellett és végül legtöbben asztalra állva: "Ó Kapitány, kapitányom" mondattal tisztelegnek előtte. -

Remélem kedvet csináltam ehhez a filmhez, próbáltam összefoglalni számotokra a film lényegét és méltón megemlékezni Mr. Keatingről  azaz Robin Williamsről! 
 Néhány hasznos , és megfontolandó idézetek a filmből :

"Mennyire nehéz megőrizni önmagunkat a többiekkel szemben! Látom a szemükön, hogy most azt gondolják: "én nem léptem volna ütemre", de jusson eszükbe, hogy akkor miért tapsoltak? Mindannyian igényeljük, hogy elfogadjanak, de higgyék erősen, hogy a meggyőződésük egyéni, a sajátjuk, még ha a nagy többség emiatt rossz szemmel néz is magukra, még ha a nyáj azt bégeti is: "neeem heeelyeees"! (...) Azt akarom, hogy leljék meg a maguk útját mihamarabb. Induljanak el rajta a maguk tempójában! Mindegy, hogy merre, mindegy, hogy hogyan, akár peckesen, akár kergén, bárhogyan!"

"Mutasd meg azt, ki nem kerget ábrándokat, s én mutatok egy boldog embert. Ám az ember igazán csak álmában szabad, így van ez rég, s örökre így marad." 

"Nem számít, hogy mások mit mondanak, a szavak és az eszmék meg tudják változtatni a világot."


Ne felejtsétek: Mindig Legyetek Boldogok!! ... ééés Carpe Diem -- Élj a mának! 

.. és email címünk: mindiglegyboldog@gmail.com 
Várjuk leveleiteket, írjatok bátran.
Eszter 






You Might Also Like

0 megjegyzés