Tippek stressz ellen!

6/14/2015 10:09:00 de.



Sziasztok!

Tudom, hogy lassan vége a sulinak, a vizsgaidőszaknak mindenkinek elkezdődik a nyári szünet. Ám néhányunk dolgozik, vagy csak olyan típusú  emberek vagyunk, hogy stresszelünk akár apró dolgokon is. 


Nos, én is ilyen vagyok, hamar , sőt már napokkal előtte képes vagyok "hergelni" magam, emiatt az alvás is rosszabb és gyomorideg társul hozzá. Lássuk be, hogy ez nem a legjobb, de ha jön egy vizsgaidőszak néhányan nem tudunk rá másképp reagálni. 

Mit tudunk a stresszről?

Biztosan sokan hallottatok róla, sokszor elmondták, de azért jó, ha tudjuk mivel jár ez, mit okoz a szervezetünkkel.

A stressz korunk népbetegsége - azaz folyamatos feszültség  - mely rendszerint egy vagy több állandó negatív ingerre adott tartós válaszreakció a szervezet részéről. A tartósan fennálló stressz akár komoly egészségkárosodást eredményezhet, mivel gyengíti a szervezet ellenálló képességét. /wikipedia/

Kiváltó okok igen sokrétűek, általában mindenkinél más és más. 
 - mint már említettem okozhatja próbatétel  : vizsga, verseny stb 
 - magány, párkapcsolati problémák, vagy a kapcsolat hiánya, döntésképtelenség
 - traumás események : halál, betegség, háború
 - elfojtott érzelmek, vágyak, belső feszültség 

A stresszhelyzetben a következők figyelhetők meg: 
 - szomorúság, ijedtség
 - étvágytalanság vagy túlzott étvágy
 - izgatottság 

Továbbá ha a stressz hosszú ideig eltart akkor: 
 - depresszió, szorongás
 - pánikbetegség, pánikrohamok 
 - rossz közérzet 
 - soványság, elhízás
 - alvászavar
 - gyomorfekély 
 - esetleg hajhullás, menzesz kimaradása, zavara


A következőkben olyan dolgokat szeretnék bemutatni, amelyekkel tehettek a stressz ellen, megnyugtathatjátok magatokat és még aludni is tudnátok. Természetesen mindezt betartva, hiszen nem elég ha csak megfogadjátok tenni is kell érte. 
Nos, mint már említettem én is izgulós, előre izgulós típus vagyok, néha előfordul, hogy nem hiszem el ha valaki azt mondja "meg tudod csinálni" mikor közben tényleg meg tudnád csinálni az előtted álló akadályt, de mégis felülkerekedik a szorongás, a félelem. 
Emiatt kell az, hogy lenyugodjunk, tisztában legyünk az értékeinkkel, figyelni magunkra, hiszen később a stressz további bonyodalmakat okozhat a szervezetünknek. 

Ha rossz a hangulatom, stresszes vagyok általában az első terápiám a zenehallgatás vagy egy vígjáték megnézése.

Nyugtató halk zene vagy esetleg a kedvenced, biztos jobb kedvre deríthet. 
Ajánló zeném most egy meditációs lágy zene, ami kicsit ellazít, elalvás előtt kis olvasás mellett biztos jól jön majd :) (8órás, természetesen nem szükséges végig hallgatni ;-) 



Sokaknak ajánlják a jógát, ha van időtök és kedvetek Ti is próbáljátok ki, rosszat nem fog okozni, így is egy kicsit lazíthattok egy nagy megmérettetés előtt.

Megfelelő mennyiségű testmozgás, - erről majd a későbbiekben egy másik bejegyzésemben olvashattok is - tehát menjetek a szabadba egy kis futás, séta, esetleg további mozgásforma is a listán lehet, a lényeg, hogy stresszoldó legyen, egy kicsit lemozogjátok a felesleges feszültséget.

Menjünk társaságba: az ember társas lénynek született, ha valaki magányos, szomorú, ezen csak úgy változtathat, ha társaságba megy : ezért találkozz a barátaiddal, rokonokkal, tartsatok egy jó kis délutánt a szabadban, vásárolgassatok vagy egy koncerten érezzétek jól magatokat. 

Lepjük meg magunkat valamivel: biztos nem a stressz legjobb ellenszere, de gondolom ti sem utasítanátok vissza ha szembe jönne veletek a kedvenc parfümötök, körömlakkotok esetleg egy szép nyári ruha. Néha Ti is megérdemlitek, hogy kényeztessétek magatokat és biztos vagyok abban is, hogy hatalmas örömforrás lehet, ha meglepitek magatokat valami kedvenccel. :)

Egy lazító fürdő is biztosan jól eshet, - közben az elsőként ajánlott meditációs zene - manapság hatalmas népszerűségnek örvendő levendulával is segíthetünk, ha a vízbe tesszük akár fürdősó, illóolaj formájában, de a növény levelét is használhatjuk. 

Segíthetnek a különféle gyógynövényes teák : citromfű, orbáncfű, levendula, kamilla

Remélem néhány dolog segített számotokra. 

Ha kérésetek, kérdésetek van keressetek meg minket ! :) 

További szép vasárnapot!
Eszter

___________________________________________________________________________________


Tovább gondoltam a könyvajánlós bejegyzést, egy olyannal, hogy filmet is ajánlhattok számunkra, továbbá a blog olvasói számára.
Tehát, bővítve: Várjuk könyv vagy filmajánlóitokat, amelyeket szívesen megosztanátok velünk, mutassátok be kedvenceiteket, egy ismertetőben, majd küldjétek el a mindiglegyboldog@gmail.com címre, egy olyan névvel, amivel szeretnétek, hogy kikerüljön a blogra. / INFÓK/

Továbbá ...
Ha esetleg van valamilyen téma, ami érdekelne titeket, olvasnátok róla -főképp az én saját véleményemet, tapasztalataimat - akkor kérlek  írjátok meg itt, facebookon vagy esetleg email-ben.
Ne felejtsétek a blog azért jött létre, hogy a TI problémáitokon segítsünk, írjunk néhány bátorító szót.


Kövessetek minket a Google+-on  -Mindig légy boldog 
Facebook: https://www.facebook.com/mindiglegyboldog1
Elérhettek minket email-ben : mindiglegyboldog@gmail.com

You Might Also Like

0 megjegyzés