Filmajánló - A hercegnő

1/27/2015 10:34:00 de.


Néha elgondolkodom milyen lett volna a középkorban élni, a hercegnők, bárók, nemesek korában. Különböző ruhákat viselni, úri szokásokat betartva, kastélyban, palotában tölteni a napjainkat. Igaz, ezt csak a könyvekből, filmekből tudom magam elé képzelni, bár történelmi tanulmányaim során azért nem mindig volt a családoknak tökéletes az életük, az évük. A háborúskodás, a forradalmak, na és persze a kényszer házasságok megkeserítették az emberek életét. 
A büszkeség és balítélet volt a személyes kedvencem. A régi és az új filmet is többször láttam, továbbá Jane Austen másik regényéből készült film - az Értelem és érzelem is a kedvenceim közé tartozik. Akár ezeket is bemutathatom az érdeklődőknek, de most egy másik, körülbelül pár évtizeddel későbbi időben játszódó filmről szeretnék Nektek egy kis ajánlót adni, hátha kedvet kaptok hozzá. 
Minden esetre nagyon elgondolkodtató, hogy azokban az időkben, milyen helyzetben is voltak a nők. 



A hercegnő (2008)

A film egy fiatal lány szemszögéből mutatja az akkori kor szokásait, életét. A 18.században élő Georgiana Spencer, fiatalon magas rangot kap, ugyanis édesanyja hozzá adja a nála jóval idősebb politikailag befolyásos Devonshire hercegéhez, aminek Georgiana elsősorban örült, hiszen hercegnő vált belőle, de másodsorban naivan élte meg azt, amikor rájött férjének nem ő a legfontosabb, hiszen szeretőket tart, ami akkoriban magas pozícióban lévő férfinak megengedett volt. 

Georgiana időközben különös személyiségével, kedvességével és szépségével nagy hírnévre tett szert, férje köreiben kedvelték, tanácsokat kértek tőle, több hivatalos rendezvényen és beszédeken elbűvölte a népet. Szerencsejátékozott, továbbá saját maga  által kreált ruhakölteményei voltak.
Férje azonban rideg, távolságtartó volt vele, kihasználta és akkor is feldühödve viselkedett, amikor Lady G.-vel első közös gyermekük lány lett, hiszen rögtön kötelező lett volna, fiút szülnie, és a herceg is elsősorban ezért vette el. A nő végig tűrte, hogy férje nem törődik vele, sőt később már két lányukkal sem, szeretői jöttek- mentek. Georgiana megismerkedett egy összetört nővel, Bessel, akitől a férje elvitte a gyerekeit, akiket talán sosem láthat többé. Lady G. barátnőjévé fogadja és a házukba költözteti, nem is sejtve, hogy később, férjével közelebbi kapcsolatba kerül, amitől még jobban összetör, csalódik barátnőjében és a házból is el akarja küldeni. Innentől kezdve folytonos konfliktusban áll férjével, aki határozottan megtiltja, hogy Bess elhagyja a házat, továbbá a gyermekeit is láthatja. 

A teljesen magányos Georgiana vonzódik egy régi ismerőséhez, a fiatal, jóképű Mr.Greyhez, aki nem rendelkezik olyan magas ranggal, mint férje, de érte elhagyná a mogorva és uralkodó herceget. A szerelmi háromszög aztán nem várt fordulatot vesz, amikor Georgiana bejelenti, hogy alkut ajánl, és áldását adja Bess és a herceg kapcsolatára, ő elmenne, és a gróffal élné tovább az életét. A herceg dühös lesz, nem enged feleségének. 

Lady G aztán fiút szül, amiért megkapja a járandóságát, amit teljesen ridegen fogad el. A rossz házasságban élő nő aztán titokban találkozni kezd Charlesszal, amiről cikkeznek és felsőbb körökben pletykálnak is a hercegnőről. Georgiana ha egy kicsi időre is de, boldog. A herceg megelégeli felesége kicsapongó életét, ami rossz fényt vet a hírnevére és családjára, megfenyegeti: hagyja el a szerelmét, vagy soha többé nem láthatja a gyermekeit, Charles Grayt pedig nem fogja segíteni abban, hogy miniszterelnök lehessen.
Georgiana boldogságát feláldozva hazamegy, de kiderül gyermeket vár Mr.Greytől. A herceg a várandósság idejére vidékre küldi, majd kötelezi Georgianat, hogy a gyermeket Mr.Grey családjának kell adnia, akik majd felnevelik. Nehéz szívvel, de a szülés után átadja gyermekét, akit Elizának nevez el, barátnőjéről. 
Georgiana a herceg mellett maradt, a kor egyik legbefolyásosabb asszonya lett, életét a gyermekeinek szentelte. Elizát pedig gyakran látogatta. ......

A film számomra nagyon tetszett, bár olvastam róla kritikát, de úgy gondolom Keira Knightley remekül alakította a meggyötört nő szerepét, aki mindvégig megpróbált erős maradni, harcolni férje zsarnoksága és nemtörődömsége ellen.
Tudom, hogy azok az idők mások voltak, hogy a férfiak parancsoltak, döntöttek, de úgy gondolom, borzasztó, hogy a nők ennyire el voltak nyomva. A férfi bármit megtehetett, porig alázhatta feleségét, szeretőket tarthatott,  politikában is befolyásosabbak voltak, a nép életéről nő nem dönthetett.
Elgondolkodtató.. 
..kosztümös filmek egyébként a kedvenceim, szívesen nézek ilyeneket, mindig is érdekeltek a korábbi évszázadokban játszódó történetek. 
Ha ti is szívesen néznétek ilyeneket itt van néhány tipp, amit személyesen ajánlok, ha esetleg még nem láttátok volna. 
  ~ Büszkeség és balítélet
  ~ Értelem és érzelem 
  ~ Sissi 
  ~ A másik Boleyn lány - amit szintén nagyon szeretek :) 
  ~ Rómeó és Júlia 
  ~ Elizabeth 
..... akik még régebbiekre vágynak - Elfújta a szél, Jane Eyre 


Remélem tetszett, ha szeretnétek filmajánlót, amiről olvasnátok, írjatok!

Szép hetet 
 E.

You Might Also Like

0 megjegyzés