Kedvenc ételeink és sütijeink ~ ötletek karácsonyra

12/19/2015 09:20:00 de.

Sziasztok

Egy kis hangulatindítóval kezdeném a mai bejegyzést, amire már egy ideje készülünk. :) 
Karácsonyi zene pedig mindenkinek jót tehet így az ünnepek előtt.... 

Fifth Harmony - All I Want for Christmas Is You



A mostani bejegyzés egy kicsit rendhagyó lesz, eddig még nem voltak receptes dolgok a blogon, de most úgy gondoltuk, kedvet és ötletet adva a karácsonyi menükhöz, hogy leírjuk kedvenc ételeinket, sütijeinket, amit most megosztunk veletek :) 
Drea a kedvenc sütijeit hozza majd Nektek, én pedig a főételeket :) Remélem mindenki talál magának szimpatikusat :) 
A képek csak illusztrációk

Főételek : 
 Azért választottam inkább a főételeket, mert többnyire inkább főzök, mint sütök. Jobban is szeretek ezekkel foglalkozni, kísérletezni. A következőkben bemutatott  ételeket többnyire anyukámtól és mamámtól lestem el, meg persze az évek alatt a nagy kedvenceimmé váltak és többször készítettem :) Remélem ti is szeretitek, vagy szívesen elkészítenétek :)

Kacsacomb sütve, párolt káposztával 

   -kacsacombból annyi darab amennyit szeretnétek 
   - fokhagyma
   - vöröshagyma
   - só, bors 
   - lilakáposzta (vagy amiből készítitek) 
   - cukor, só , köménymag, ecet


A kacsacombra só és bors kerül, majd egy picit állni hagyjuk, majd egy tepsibe rakjuk mellé a darabolt fokhagymát és vöröshagymát és körülbelül 4dl vízzel felöntjük, alufóliát teszünk a tetejére, majd előmelegített sütőben sütni kezdem. Másfél óra párolás után levehetjük a fóliát és kb 20percig sütjük még, hogy szép és ropogós legyen. A lila káposztát legyalulom, besózom, hagyom állni. A lilahagymát kockára vágom és a zsíron megfonnyasztom, ráteszem a kinyomkodott káposztát, teszek rá cukrot, borsot, köménymagot és kevés ecetet. Fedő alatt puhára párolom.
Én általában burgonyával szeretem, akár burgonyapüré vagy főtt burgonya melyet össze szoktam keverni a hagymás szósszal. 
                                                                                                        
Paprikás csirke 
Örök kedvencem, a legjobb magyar étel :) 

   - csirke ( comb, szárny, egészcomb, ki amiből szereti) 
   - só, bors, majoranna 
   - pirospaprika
   - 1 fej hagyma
   - tejföl 
   - 1 kg liszt 
   - 1 nagy tojás 
   - só 


A csirkét megmosom, tetszés szerint feldarabolom, majd a vöröshagymát felkockázom és olajon megpárolom. Ezután adom hozzá a pirospaprikát, a csirkehúsokat, megkeverem majd felöntöm vízzel, hogy pont ellepje.  (valaki szokott hozzá adni paprikát és paradicsomot, de ezt mindenki döntse el maga ). Sózom, borsozom, majoránnát is szoktam hozzá adni. Ha esetleg elfőné a levét, akkor pótoljuk kevés vízzel. Amikor megfőtt a hús tetszés szerint adhatjuk hozzá a tejfölt, majd pár percig még főzzük. Aki szeretné a tálalás után adja hozzá, vagy természetesen tejföl nélkül is fogyasztható. A galuska készítéséhez liszt és tojás kell ,melyet egy tálban elkeverünk, kis sót adunk hozzá. Közben felteszünk egy lábasban vizet forrni, amikor elkevertük a tésztát, ( ha nem lágy, akkor vizet önthetünk hozzá) a szaggatót a víz fölé tesszük, majd beleszaggatjuk a tésztát. Akkor jó, ha már feljön a víz tetejére. 


 Brassói aprópecsenye
 A második nagy kedvencem :) 
  
  - 1kg sertéshús (comb) 
  - hagyma, fokhagyma
  - szalonna
  - vöröshagyma
  - só, bors, fűszerek 
  - burgonya 


A sertéscombot, a hagymát felkockázom ,a szalonnát csíkokra vágom, majd felteszem sülni egy edényben, később hozzáadom a hagymát és megpárolom a szalonna zsírjában. A fokhagyma mennyiségét mindenkire rábízom,  2-3 gerezd fokhagymát a vöröshagymához adom kis párolás után hozzáadom a kockára vágott húst, majd megszórom pirospaprikával, elkeverem és felöntöm annyi vízzel, hogy éppen hogy ellepje. Sózom, borsozom, majorrannát adok hozzá. Az egyik variációban teljesen megfőzöm, a másikban félig, mert sütőben készre sütöm a burgonyával. 
De tipp, a kész húst összekeverhetjük a főtt burgonyával, de érdemes a sütőben készültet is kipróbálni. 
Ilyenkor a félig megfőtt húst összeöntöm egy jénai tálba a kockára vágott főtt burgonyával és körülbelül 30perc alatt készre sütjük. 

Mustáros hús a'la Eszter

A husit előző nap már érdemes bepácolni, sokkal kellemesebb íze lesz. Ez a recept lehet nem szokványos, minden készítésnél kitaláltam valami új dolgot, ezt osztom meg most veletek.

 - tarja
 - mustár (kb 6evőkanál)
 - bors, só, oregánó, majoránna
 - olaj
  - burgonya 
 - vöröshagyma

A tarját ujjnyi vastagságúra szeleteljük. A páchoz szükség van egy tálkára, amibe tesszük a mustárt a kb 1dl olajat, sót, borsot, és a fűszereket, majd összekeverjük. A husikat bepácoljuk, majd egy tálba tesszük és alufóliával lefedve a hűtőben pihentetjük. Érdemes egy éjszakát állni hagyni, de kinek mennyi ideje van rá. A husik pihentetése közben megpucolok egy vagy két hagymát, majd felszeletelem, így teszek a fokhagymával is. A húsokat egy tepsibe teszem, és megszórom a hagymával és a fokhagymával majd sütőben először párolom majd míg meg nem pirul sütöm. 
A tarjákat kiszedve a kockára vágott főtt burgonyát a tepsibe öntöm és a hagymás zsiradékkal összekeverem. 

Halászlé 
 Hogy legyen egy igazi karácsonyi fogás is. Én őszintén nem vagyok oda a halászléért, a levét megeszem, de egy receptet találtam Nektek, remélem sikerül elkészítenetek, aki szeretne ebbe belefogni ;-) 


Az alapléhez

  • 600 g halszelet (busa, ponty, amúr)
  • 1 db paprika - TV
  • 2 db paradicsom
  • 4 közepes fej vöröshagyma
  • 1 teáskanál feketebors (egész)
  • 7 púpozott teáskanál fűszerpaprika
  • 3 teáskanál só 
  • 1.1 L víz

A befejezéshez

  • 0.5 L víz
  • 400 g halfilé - ponty
Az összetevőket alaposan megtisztítjuk, majd felaprítjuk a paradicsomot, paprikát, vöröshagymát. A halszeleteket, a zöldségeket, valamint az összes fűszert egy lábasba tesszük, és felöntjük a vízzel. Lefedjük a lábast, ezután közepes hőfokon kb 3/4 óra alatt teljesen szétfőzzük az összetevőket. Paradicsompasszírozón átpasszírozzuk az alapot, visszatöltjük a lábasba. A befejezéshez való halfilét csíkikra szeleteljük. Beletesszük a halfilét az átpasszírozott alapba, öntünk rá vizet, ízlés szerint fűszerezzük, majd addig főzzük, míg a halfilé puhára nem fő - kb 10 perc. A kész leves tálalásakor ügyeljünk arra, hogy a leves forró legyen, valamint hogy mindegyik adagba egyenlő arányban jusson a halhúsból, s hogy legyen erős paprika is kéznél! /aprosef.hu/ 


A kiadós karácsonyi lakomák kihagyhatatlan elemei a sütemények, így most én is elhoztam néhányat azok közül, amik nálunk készülnek ebben az időszakban.
Azt hozzátenném, hogy ezek nem mind tradicionális karácsonyi sütemények, hanem olyanok amiket nagyon szeretünk és szívesen fogyasztunk az év más időszakaiban is.

Először azért következzen egy kihagyhatatlan karácsonyi sütemény, a Mézeskalács. Sokan csak elkészítik és megeszik, valahol azért a karácsonyfára is jut belőle, íme a receptje:

Mézeskalács


Hozzávalók:
1kg liszt
1/2kg porcukor
1 késhegynyi szódabikarbóna vagy sütőpor
6 egész tojás
20dkg méz
5dkg zsír
reszelt citromhéj
őrölt fahéj
őrölt szegfűszeg
vagy mézeskalács fűszerkeverék

A tojást a porcukorral, mézzel, zsírral jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a citromhéjat, fahéjat és szegfűszeget vagy a mézeskalács fűszerkeveréket, végül hozzákeverjük a lisztet és sütőport. Az egész tésztát összegyúrjuk, majd egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük. Másnap a hűtőből kivéve egy kis pihentetés után kinyújtjuk és sütiformákkal kiszaggatjuk. Egy felvert tojással megkenjük, majd ízlés szerint díszítjük mazsolával, dióval, mandulával...
A formákat kivajazott/zsírozott tepsibe tesszük, előmelegített sütőben addig sütjük, míg egy kicsit megpirul a tetejük. Vigyázzunk mert könnyű elégetni!

A következő sütemény is szinte minden évben a karácsonyi asztalra kerül, de ünnep nélkül is bármikor megenném a jó kis házi szilvalekvárosat.. Következzen az ínycsiklandó Hókifli receptje:

Hókifli

50 dkg finomliszt
25 dkg margarin vagy zsír
1 dl tejföl (vagy amennyit felvesz, hogy puha, gyúrható legyen a tészta)
10 dkg porcukor
fél citrom héja
1 csomag vaníliás cukor
1 db tojássárgája
A töltelékhez szilvalekvár, darált dió vagy darált mák.

A tészta hozzávalóit összegyúrhatjuk, majd kb fél óráig langyos helyen pihentetjük. Ezalatt elkészítjük a töltelékeket. 
A diós vagy mákos töltelékhez 2-3dl tejet felforralunk, hozzáadunk ízlés szerint némi cukrot és egy kevés reszelt citromhéjat, majd hozzákeverjük a diót/mákot. Addig főzzük míg sűrű masszát nem kapunk.
A tésztát kb. 2mm vastagságúra nyújtjuk és pogácsaszaggatóval vagy kisebb pohárral kiszaggatjuk. A körök egyik felére kanalazzuk a szilvalekvárt, dió- vagy máktölteléket, majd feltekerjük. 
Sütőpapírral bélelt, vagy kivajazott tepsibe helyezzük a kifliket, és 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk 20-22 percre. Ha megsült, még forrón a vaníliás cukorral elkevert porcukorral meghintjük.

A következő süteményt sokféleképpen emlegetik: Mirinda-, Fanta- vagy Jaffa szelet, a lényege mégis ugyan az, ez egy egyszerű, viszonylag gyorsan elkészíthető, mutatós sütemény bármilyen alkalomra. Személyes nagy kedvencem, lássuk hát az elkészítését:

Mirinda/Fanta szelet


Hozzávalók:

Tésztához:
4 tojás sárgája
26dkg porcukor
10ek. forró víz
7ek. olaj
0,5 csomag sütőpor
1cs. vaníliás cukor
26dkg liszt
2ek kakaópor
4 tojás habbá vert fehérje

Krémhez:
25dkg túró
1cs. vaníliás cukor
10-15dkg porcukor
20dkg margarin

Zseléhez:
7dl szénsavas narancs üdítő
2cs. vaníliás puding

A tészta hozzávalóiból olajos csokis piskótát sütünk. Ha kihült a túrókrémet a tetejére simítjuk. A végén a 7dl üdítőben felfőzzük a 2 csomag vaníliás pudingot, majd mikor már langyos a túró tetejére simítjuk. Hűtőbe tesszük és kb. 1 óra pihenés után kockákra vágjuk.

Úgyszintén egy egyszerű, gyorsan elkészíthető sütemény, de kinézetre mégsem hagyományos, igen mutatós, és ami a legjobb, a krém ízesítése variálható, ezért is szeretem nagyon a Kráter szeletet:

Kráter szelet

Hozzávalók:

Tésztához:
6 tojás sárgája
1dl tej
1dl étolaj
2ek. kakaópor
1cs. sütőpor
25dkg liszt
6 tojás keménnyé vert habja

Krémhez:
9dl tej
2cs vaníliás puding (változtatható)
5ek. cukor

Mázhoz:
1 nagy tejföl
4ek. cukor
1cs. vaníliás cukor

A tészta hozzávalóit összekeverjük sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. A krémez felforralunk 7dl tejet, hozzáadjuk a cukrot, majd elkeverjük a maradék 2dl tejben a pudingport, és lassan, folyamatos kevergetés közben hozzáadjuk a tejhez. Ha már langyos, kiskanállal a tészta masszájába kanalazzuk. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 30 percig sütjük. 
Mielőtt teljesen megsülne a cukros, tejfölös mázt a tetejére kenjük, és kb 5 percre még a sütőbe toljuk.

Persze nem csak édes sütemények kerülhetnek az ünnepi időszakban az asztalra, a sósakra is fordítsunk némi figyelmet, így következzen az én személyes kedvencem, az istenien puha, omlós Túrós pogácsa.

Túrós pogácsa


Hozzávalók:
50dkg liszt
50dkg túró
50dkg vaj vagy margarin
2 db tojássárgája
30g élesztő
kevés tej
20g só

Az élesztőt kevés tejen felfuttatjuk, hozzámorzsoljuk a vajat vagy margarint, hozzáadjuk a tojássárgákat, a sót és a túrót, végül pedig  a lisztet. Jól összegyúrjuk, majd néhány órán át, de legjobb ha egy egész éjszakán át a hűtőben pihentetjük.
A hűtőből kivéve egy kivés ideig langyos helyen pihentetjük, ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Kivajazott tepsibe tesszük, a tetejét megkenjük a 2 tojás fehérjével, ízlés szerint sajttal is megszórhatjuk. Előmelegített sütőben, 200 C-on 20-30 perc alatt készre sütjük. Vigyázni kell vele, mert mire a második adag kisül az elsőnek nyoma veszik.

Reméljük kedvet kaptatok egy kis főzéshez, sütéshez az ünnepek alatt, illetve segítséget nyújtottunk azoknak, akik még nem döntötték el mi is kerüljön az asztalra.
Mindenkinek jó főzőcskézést, és kellemes ünnepeket kívánunk!

Kommentben pedig írjátok le nyugodtan, hogy nálatok mi kerül az asztalra az ünnepek alatt. :)

You Might Also Like

0 megjegyzés