Július 30-a a Barátság világnapja

7/31/2014 12:51:00 du.

 "Keresd azoknak a társaságát, akik az öröm óráiban melletted vannak. Mert az ő lelkükben nyoma sincs a féltékenységnek vagy irigységnek: csak boldogok, ha boldognak látnak téged."

(Paulo Coelho)

Tegnap azaz július 30-án volt a barátság világnapja. 
Gondolom ez nekünk lányoknak sokat jelenthet, hiszen fontosak számunkra a barátok, akikkel örömünket, bánatunkat megoszthatjuk. 

De tudjátok e pszichológiai szempontból mi is a barátság??
A barátság az egyik emberi kapcsolat, mely emberek között alakul ki több örömteli találkozás, beszélgetés által.
Irenäus Eibl-Eibesfeldt etológus szerint a barátkozásra való képesség alapja az anya és a gyermek közötti szeretetkapcsolatban rejlik, mely az evolúció során alakult ki. A szülői gondoskodás kialakulásának egyik folyománya hogy a felnőtt is tud szerető és gyengéd emberi kapcsolatokat teremteni. Ehhez kapcsolódóan kifejlődik az egyéni kötődés (individual bonding), amely a szerelem képességének alapeleme.
A barátság legősibb formái mindenütt egybeesnek a rituális rokonsággal, a családi kötelékek valamilyen változatával –- az intézményesített barátságok megpecsételésének formái voltak a vérszerződés vagy a komatál-küldés. A barátkozási képességét ezenfelül befolyásolják a barátkozásról alkotott elképzelések is, és a hasonlósági elv, a homofília is, a személyközi viszonyok egyik alapelve: közelebb érezzük magunkat azokhoz, akik hasonlóak hozzánk. Természetesen a földrajzi közelség is szerepet játszik: könnyebben barátkoznak azok, akiknek a tágabb környezet is több alkalmat szolgáltat a közös időtöltésre. Abszolút szubjektív, kit tartunk barátunknak, és a barátok sem mindig egyformán ítélik meg kapcsolatukat. A barátság fejlődése, fennállása egyáltalán nem automatikus, szemben az elterjedt közkeletű véleménnyel: az emberek nagy részében nem, vagy csak későn tudatosul, mit kellett volna tennie egy barátság fennmaradásáért. Fontos eleme az aktív hallgatás.

Na de ennyit a tudományosságról :) 
Úgy gondolom a barátság egyik legfontosabb az emberi kapcsolatok közül. Kell olyan ember magunk mellé akire számíthatunk, és ő is fordítva számíthat ránk. Akivel megtudjuk beszélni ha jó dolog történik velük, vagy ha valami bántja a lelkünket. A barátság közös élményeken alapul, fontos az őszinte bizalom, kölcsönös megértés, szeretet, törődés és  az elfogadás. 
Talán el sem tudjuk képzelni milyen is lenne az, ha nem hívhatnánk fel késő este egy barátnőnket és ne mesélhetnénk el neki, milyen élményben vagy rossz dologban volt részünk. Várjuk a megerősítést, a közös boldogságot, hiszen a barátok együtt örülnek a sikernek. 

Ne feledjétek, jó ha az ott áll valaki mellettünk és támogat, akit ha felhívunk van kedve találkozni velünk, szeret és szinte testvérként fogad el minket. Együtt indulhatunk el vele megnézni egy filmet, nevethetünk vagy közösen sírhatunk. ... és lehet, hogy idős korunkban is Ő lesz az aki megkérdezi majd hogy vagyunk?!
 Becsüljétek meg a barátaitokat! :)

Néhány idézet :) 

"A barátainkkal mindent meg kellene osztanunk, különösen a gyönyörű pillanatokat - a szerelem pillanatait, a költészet pillanatait, a zene pillanatait... (...) Ily módon az életünk egyre gazdagabbá és gazdagabbá válik." (Osho) 

"Minden barátság alapja az őszinteség. (...) Két ember között mindig ott kezdődik, hogy egymásra bízzák a titkaikat." (Rejtő Jenő)

"A legjobb barátom! (...) Mi olyanok vagyunk, mint a hegyek; két nagy hegy, amely egymás mellett áll a hegyek régi otthonában. És még egy földrengés is kevés lenne ahhoz, hogy elválasszon minket."
(Tore Renberg)

Ne feledjétek azt sem, ha titeket esetleg senki sem ért meg, szükségetek lenne egy kis bátorító szóra, tanácsra: írjatok! 
Email : mindiglegyboldog@gmail.com
és itt hozzászólásban! 
Legyetek mindig boldogok! 

Eszter 



You Might Also Like

0 megjegyzés