Megfázás?! - Íme néhány házi praktika

11/18/2014 08:59:00 de.

Sajnos így november közepén a legtöbb ember megfázással küzd, küzdött. Az idő változékonysága, a közösségben lévő tevékenységeink /akár munka, tanulás vagy buszon lévő utazás/ mind -mind befolyásolják, hogy elkapjuk a bacikat. 

Mivel ez a blog többnyire mindennel foglalkozik ami csajoknak való téma, most gondoltam egy kis segítség lehet, ha gyűjtök olyan praktikákat amiket otthoni kis kamrákban is megtalálhattok és segíthet kigyógyulni a betegségből. Néhány tanácsot pedig tapasztalataim alapján írom le. 



Gyömbér
 

 - Hallottam már róla, hogy jótékony hatásai lehetnek, immunerősítő, enyhíti a torokfájást, de most saját bőrömön próbálom megtapasztalni, hogy ez tényleg így van e. Nos a gyömbért többféleképp fogyaszthatjuk. Egy kolléganőm szerint ki lehet próbálni, ha egy kiskanálnyit reszelünk belőle, majd mézet csepegtetünk rá. Tény, néhány percig furcsa érzésed lesz tőle, de elvileg hatásos. Ha ezt nem szeretnétek kipróbálni, fogyasszatok gyömbérteát. Ezt úgy készíthetitek el, hogy lereszelitek a gyömbért /esetleg pürésítsétek/ majd forró vízben egy kis ideig áztatjuk. Mézzel, citrommal ízesíthetjük. Egy másik formája, egy kínai orvoslás szerint, hogy forró vízben egy darabka gyömbért áztatnak, majd ezt is ízesítik és úgy fogyasztják.

Hagyma: 
- Talán ezt mindenki ismeri. Tisztítja a légutakat, enyhíti az orrban lévő dugulást.  Teaként és gőzölésként is használhatjuk. Gyakrabban teaként készítik az emberek: körülbelül két  fej vöröshagymát mossunk meg jó alaposan héjastul, és vágjuk össze, majd néhány percig főzzük egy liter vízben. Ízesíthetjük mézzel és cukorral.  Saját és nagymamám tapasztalata, hogy egy-két fej hagymát felvágunk, felforraljuk, egy kis sót is szórok az edénybe, majd fölé hajolva néhány percig gőzöljük az arcunk. Az éjszakánkat megfázás esetén biztos jobbá teheti.
Vegyük ide a fokhagymát is, melynek ismét jótékony hatása van a szervezetünkre. Pirítóson akár apró darabokban vagy pépesítve rákenni ajánlott, aki persze nyersen is szívesen fogyasztja akár úgy is.


Savanyú káposzta:
- Magas C-vitamin tartalma miatt szinte mindenki rögtön ezt ajánlja, továbbá a citromot és citrusféléket, amik természetesen ugyanilyen jótékony hatással rendelkezik.
Gyümölcsöket próbáljunk minél többet fogyasztani.

Folyadékpótlás / mézes-citromos tea, húsleves/
A méz jó hatással van a torokfájásra is önmagában, de teaként is megállja a helyét. Megfázás esetén egyébként is fontos a folyadékpótlás, de a mézzel és citrommal még segíthetjük is, ha teánkat főképp velük ízesítjük. A gőzölős folyadékhoz még hozzátenném még a húslevest, ami megfázáskor nagyon jól tud esni az embernek, szintén pótolja a folyadékot, esetleg ízesíthetjük fokhagymával is.


Remélem egy kicsit tudtam segíteni ezekben az esős hideg napokban, hogy sikerüljön mihamarabb kijönni a megfázás időszakából. Ne felejtsetek el gyakran kezet mosni!

Ha kérdésetek, kérésetek van, vagy tanácsra lenne szükségetek: írjatok!! 
Aki pedig szívesen csatlakozna társírónak, várom levelét, továbbá olvassa el FELHÍVÁSUNKAT ITT! 
Állandó email címre várom a leveleket: mindiglegyboldog@gmail.com

További szép napot!
Eszter 

You Might Also Like

0 megjegyzés