Advent

11/29/2014 08:50:00 de.

"Lelkünkben gyújts pici gyertyát sokat.
Csengess éjünkön át, s csillantsd elénk
törékeny játékunkat, a reményt."

(Babits Mihály)


Holnap, azaz november 30-án megkezdődik a várakozás az Advent.  A szó jelentése, eljövetel, az Úr eljövetelét jelenti, karácsony (december 25-e) előtti negyedik vasárnapon kezdődik. Az advent a katolikusoknál az egyházi év kezdetét is jelenti. A karácsonyi ünnepkör pedig vízkeresztig, azaz január 6-ig tart.

Adventi koszorú 

Egy kis visszatekintés róla. Körülbelül a 19-20. század óta szokás, egy német lelkész készített elsőként koszorút, ami ugyan 23 szálból állt és minden nap eggyel többet gyújtott meg, egészen karácsonyig. 
Napjainkban ez már csak 4 gyertyából áll, általában kör alakú koszorú. A négy gyertya a katolikus egyháznál két színből áll. Lila, melyet az első két és utolsó vasárnap gyújtunk meg, a harmadik vasárnapon pedig a rózsaszín gyertyát, mely az örömöt szimbolizálja.
A négy gyertya szimbólumai : hit, remény, öröm és szeretet. 


Most pedig következzen néhány ötlet, hogy is nézzen ki az Adventi koszorú, de azt gondolom ez mindenki fantáziájára van bízva :)
A hagyományos tehát, amit első körben is írtam a lila és rózsaszín színekből állhat össze. Szükség van általában mindegyik féléhez, egy kör alakú koszorú alapra, erre kerülhet rá majd a fenyőág, de az alap megléte után, mindenki saját ízlés szerint készítheti tovább a koszorút. Jó, ha esetleg ragasztópisztollyal dolgozunk, de drót is ugyanúgy segít a rögzítésben.

Számomra ez a kis egyszerű gyertyás és számozós megoldás is tetszik, de aki még mindig a koszorúban gondolkozik, javaslom díszítésképp számára a szárított gyümölcsöket, ezek közül is a narancsot :) Nagyon szép és látványos, akár gyöngyökkel, vagy mint a fenti képen szalaggal /masnival kombinálhatjuk.




Továbbá diót, mogyorót vagy tobozokkal is díszíthetjük koszorúnkat, esetleg csipkebogyóval. 
Természetesen a gyertyák színeivel és méretükkel, formájukkal is lehet játszani. Nem szükséges természetesen, fehér, lila, rózsaszín. Gyakran használják a pirosat, vanília esetleg a zöld, sárga, narancssárga színt is megtalálhatjuk. 
Nekem ezidáig talán mindig a lila és a piros színek váltak be, valamiért eddig még a hagyományosakra esküszöm. 
De akár a gyertyákat is átköthetitek masnival, szalaggal vagy ami Nektek tetszene, szerintem igazán ötletes az is. 

További ötletek 






Remélem segítettem néhány ötletet adni számotokra, nekem ez az üveges megoldás nagyon tetszik :) 
És a készítéshez pedig egy kis zene, benne összegyűjtött karácsonyi dalokkal :) 


Mindenkinek örömteli készülődést kívánok :) 

Eszter

You Might Also Like

0 megjegyzés