Egy kis segítég a depresszió ellen!

12/05/2014 12:25:00 du.



A következőkben egy olyan dologról írnék néhány sorban, ami napjainkban talán mondhatom így is, hogy népbetegség. Van aki felismeri, van aki pedig sokáig szenved vele, vagy pedig egy külső személy kér segítséget a beteg számára. 
Ez a depresszió. 

Mivel a blog tanácsadással, lélekkel és segítségről is szól, úgy gondoltam ez semmiképp ne maradjon ki a sorból, hogy akik esetleg felismerik magukon a jeleket, tudjanak változtatni rajta. Azt gondolom azok a bizonyos jelek nálam is voltak, de talán mindig időben észrevettem és igyekeztem változtatni rajta. 
Elsőként néhány gondolatban a depresszióról. Tulajdonképpen bármelyik életkorban előfordulhat és bármilyen hosszúságú időtartama lehet. Sajnos a lélek problémáit még a tudósok is nehezen tudják megoldani, de a legtöbb ember hangulatingadozással, szorongással küzd. 
"Kora gyermekkori hatások, a családi modell és háttér, a társas támogatás, tanulási mechanizmusok, az egyéni gondolkodási sémák (hogy valaki hogyan viszonyul a világhoz, hogyan értékeli a helyzeteket), a személyiség, az egyes életesemények, nehéz élethelyzetek, életvezetési problémák és az ezekkel való megküzdési stratégiák hatékonysága mind-mind szerepet játszanak a depressziós tünetek megjelenésében. Különösen fontosnak tartom kiemelni a tartós, és kezeletlen stresszhatások szerepét a depresszió kifejlődésében. Állatkísérletes modelleken, és az emberek megfigyelésén alapuló vizsgálatok leírták azt a mechanizmust, amelynek során azoknál az egyéneknél, akik tartós stresszhatásnak vannak kitéve, és ezzel a hatással nem tudnak megküzdeni, egy idő után a szervezet kifárad. Majd ezek a folyamatok hatására reménytelenség, tehetetlenség alakulhat ki."(hazipatika.com)
A depresszió aztán sajnos negatív hatással van a szervezetünkre és az immunrendszerre is, már csak ezért is fontos, hogy mihamarabb megoldjuk a problémánkat. 

Tünetei: 
Levert hangulat, szomorúság érzése, negatív látásmód. Érdeklődés hiánya, "nincs kedvem semmihez", eseményekben az öröm hiánya, passzív tekintés a dolgokra. Súlycsökkenés esetleg súlygyarapodás (bánat evés), továbbá fokozott fáradtság. Előforduló bűntudat, lelkiismeret-furdalás. A fáradtságból kifolyólag esetleges döntésképtelenség, csökkent gondolkodási és összpontosítási képesség. A depresszió legsúlyosabb változatánál akár a halállal kapcsolatos gondolatok is megjelenhetnek.


Most pedig megpróbálok számotokra irányt mutatni, mit lehet tenni egy ilyen helyzetben. Személyes tapasztalataim után próbálok segíteni, továbbá, azt is fontos megemlítenem, hogy nem szégyen segítséget kérni, elmondani minden problémánkat egy külső embernek. Tudom, hogy ebben a helyzetben nehéz az elhatározás is egyáltalán, de meg kell próbálni mindent. Már csak azzal is, hogy például a szomorú dalok helyett, vidám, jó zenéket hallgattok. Vagy olyan videókat néztek, amin csak nevetni tudtok, sokat tud segíteni egy lehangolt nap után. Amikor (na és manapság is) elég stresszes egy napom, nehéz az embernek nyugodtnak lenni, ideges és sokszor feszült vagyok. Kolléganőim ajánlották a gyógyteákat, amelyek gyógynövényekből készültek. Igaz én is gyógynövényes készítménnyel próbálok segíteni magamon - szerencsére ritkán-, ha esetleg feszültnek érzem magam, bátran ajánlom számotokra az orbáncfű teát, citromfüvet, melyeknek elsősorban inkább nyugtató és fertőtlenítő hatásai is vannak. Használhatják az alvás zavarral küzdők, segít ellazulni, nyugtatja az idegrendszert. Ezt a növényt is - amely nagyon ismert mostanság - kolléganőm ajánlotta, ez pedig a levendula. Szintén idegnyugtató hatása van, teaként vagy párologtatóban is ajánlott. A csipkebogyó amely még ilyen nyugtató hatással bír, na de fontos megemlíteni, hogy a C -vitamin tartalma magas, emiatt az immunrendszerünket is biztonságban
tudhatjuk. 

Zárásképp pedig javaslom, ha felismeritek magatokon a tüneteket, ismét megemlíteni fontos, hogy nem szégyen segítséget kérni, de azt gondolom, hogy minden elhatározás és akarat kérdése.. .ÉS ha az elhatározás megvan bennetek akkor minden sikerülhet. Javaslom, ha nincs kedvetek semmihez, akkor is próbáljátok magatokat kizökkenteni valamivel, akár egy sétával, meglepni valamivel magatokat vagy beszélni olyanokkal akik számotokra kedvesek. 

Remélem tudtam segíteni Nektek néhány dologban, akinek kérdése van, állandó email címünkön elér minket  : mindiglegyboldog@gmail.com
Ha egy kis megértésre van szükségetek, nyugodtan írjatok, megpróbálunk egy kis lelkesítő tanácsot adni mindenki számára!

Szép hétvégét :) Várjátok a Mikulást :) 
 

You Might Also Like

0 megjegyzés